Hazırlayan: Gökay Aydın – Sekom - SS&IP Servisleri Takım Lideri
Mikroservis Mimarisi ve İhtiyaçlar
Günümüzde birçok firma, uygulamalarını Monolitik Mimariden Mikroservis Mimarisine taşımaktadır. Mikroservis Mimarisinde, uygulamaların farklı fonksiyonları birbirinden bağımsız ayrı servisler halinde çalışmaktadır. Bu servisler arasında oluşan trafiğe doğu-batı (east-west) trafiği denmektedir. Mikroservis Mimarisinde oluşan bu doğu-batı trafiğinin yönetimi , monitörlenmesi ve güvenliğinin sağlanması kritik bir öneme sahiptir. Bu noktada Citrix’in yük dengeleme çözümü olan Citrix ADC esnek kurulum seçenekleri, lisanslama ve merkezi yönetim çözümü olan Citrix ADM (Application Delivery Management) ile ön plana çıkmakta.
Citrix ADC’nin, aynı yazılım kodunu kullanan farklı formlarda çözümleri bulunmaktadır. Bunlar, cihaz olarak MPX , SDX (multi-tenant), VPX (Sanal çözüm), BLX (Bare-Metal çözümü) ve CPX (Konteyner çözümü) olarak sıralanabilir. Her bir faktör aynı yazılım kodunu kullandığı için yönetimi kolaydır ve istikrarlıdır. Buna ek olarak sağlanan Havuz Lisanslama Modeli ile, kapasite yönetimi çok etkin ve esnek şekilde gerçekleştirilebilir. İhtiyaca göre ve zaman kısıtlaması olmaksızın lisans kapasiteleri, her bir faktör arasında trafik etkisi olmadan değiştirilebilir. Bu sayede, atıl durumdaki kaynakların kullanımı sağlanmış olur.
Single-tier, dual-tier ve en çok kullanılan topoloji biçimi Service-Mesh Lite olarak sıralanır.
Bu topolojiye örnek olan Service Mesh Lite’ın, topoloji üzerinden her bir katmanının ve görevlerinin detaylı incelemesi:
Service Mesh Lite topolojisinde temel olarak 2 katman yer alır. Birinci katmanda, Kubernetes ortamı dışında yer alan ADC bulunur. Bu, hâlihazırda data centerınızda bulunan ADC çözümüdür:
İkinci katman ise mikroservis mimaride çalışan uygulamaların bulunduğu ortamdır:
Hem kuzey-güney hem de doğu-batı trafiğinin hepsi ADC cihazlarından geçtiği için, data center içinde dolaşan trafik için gelişmiş bir görünürlük sağlar. Mikroservis mimariye geçişte gri noktalardan biri, olası bir sorunda problemin analizinin gerçekleştirilebiliyor olmasıdır. Birçok pod ve farklı servislerin olduğu durumda bu işlem oldukça zorlaşır. Bu noktada Citrix’in ADM ürünü ön plana çıkar. Citrix ADM, bütün Citrix ADC cihazlarının bir noktadan yönetildiği, işlemlerin otomatize edilmesini sağlayan ve Web Insight sayesinde uygulama trafiğiyle ilgili detaylı raporlar alınmasına olanak sağlayan yönetim yazılımıdır.
Citrix CPX’in sağladığı Appflow Data sayesinde, ADM Service Graph ile performans, istatistik ve analitik verileriyle uygulama trafiği açısından her bir katmanda görünürlük sağlar. Uygulama trafiğindeki response time değerleri, alınan hatalar sayesinde problemin hangi noktada gerçekleştiği konusunda nokta atışı bilgiler sunar.
Ayrıca Citrix ADC’nin birçok açık kaynak kodlu yazılımla entegrasyonu bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları Kibana, Elastic Search, Prometheus, Grafana, Zıpkın vb.
Sonuç olarak Citrix ADC ürün ailesi, Mikroservis Mimarisine geçişin her alanında ihtiyaçları karşılayacak çözümler sunar.
Citrix ADC ürün ailesi hakkında bilgi almak için deneyimli ekibimizle temasa geçebilirsiniz!
Security Context Constraint (SCC), Red Hat OpenShift’in podlarına has bir RBAC (Role-based Access Control)...
Devamını OkuBNG, İSS (İnternet Servis Sağlayıcı) tarafından verilen geniş bant erişim hizmetlerine, abonelerinin erişimini sağlayan bir servis noktasıdır...
Devamını OkuBulut teknolojilerinin en temel bileşenlerinden ‘Container’ların, dağıtım ve yönetimi...
Devamını OkuCloud (bulut) uygulamalarının yaygınlaşması, görsel ve sesli iletişimin iş yaşamının vazgeçilmez...
Devamını OkuBulut teknolojileri tabi ki özellikle bazı sektörler için güvenlik...
Devamını OkuBugün dünyada bir kurumun tüm gerçek zamanlı iletişim...
Devamını OkuMailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.